Kızlık zarı dikimi son derece profesyonel bir şekilde uygulanması gereken estetik operasyonlardan biridir. Kızlık zarı muayenesinin ardından hastanın istekleri doğrultusunda yapılacak işlemlerle operasyon başarıyla tamamlanır. Günümüzde halk arasında bekaretten mahrum kalma ya da kızlık zarı dikimi olarak adlandırılan kızlık zarının bütünlük bozukluğu artık membran dikişi ile düzeltilebilmektedir. Öte yandan kızlık zarı ilk cinsel ilişkiden, yabancı cisimlerden veya elle zarar görebilir.
Kızlık zarı nakli genel anestezi altında yapılır. Ancak işlem bölgesine lokal anestezi de uygulanabilmektedir. Pratik bir işlem olmasının yanı sıra kadınların psikolojik sorunlarını da ortadan kaldıran bu operasyon hem kalıcı hem de geçici olabilir. Ancak çoğunlukla kalıcı kızlık zarı ameliyatının tercih edildiği bilinmektedir.
Kaç Çeşit Kızlık Zarı Vardır?
Kızlık zarı şekil olarak farklı türlere ayrılır. Yapılan araştırmalarda 10'dan fazla kızlık zarı türünün olduğu bilinmektedir. Ancak genel olarak açık, yuvarlak, çok delikli, deliksiz ve parçalı kızlık zarı çeşitlerinin olduğundan bahsedilmektedir. Kadınlar bu sürece dahil olmadan önce kızlık zarı incelenir ve hangi zar tipine sahip olduğuna göre müdahale edilebilir.
Yuvarlak Kızlık Zarı: Halkalı yuvarlak kızlık zarı adı verilen bu kızlık zarı aslında en esnek zar türüdür. Kolayca yırtılsa da kızlık zarı dikilerek düzeltilebilir.
Kızlık Zarının Açılmış Olması: Zarın kapalı veya açık olduğu aslında ilk cinsel ilişkideki ağrıdan anlaşılabilir. Yine kızlık zarı dikimi ile açılan kızlık zarı sorunu da ortadan kaldırılabilmektedir.
Bölünmüş Kızlık Zarı: Bazı kadınların kızlık zarının bölünmesi gerekir. Bu zar türünde orta bölümdeki delik ikiye bölünmüş olup ender zar türleri arasındadır.
İmperfore Kızlık Zarı: Kızlık zarının ortasında delik yoksa bu zara deliksiz kızlık zarı adı verilir. Tamamen sahip olduğu görüntü nedeniyle bu adı almıştır. Ayrıca kadınların regl döneminde şiddetli ağrı yaşamasına neden olur. Çünkü adet döneminde delikli kızlık zarındaki kanın dışarı atılması zordur.
Kızlık Zarı Nasıl Dikilir?
Kızlık zarı dikimine kalıcı membran dikimi de denir. Flep yöntemiyle yapılan bu işlemde vajinanın alt duvarından doku çıkarılır. Ancak çıkarılan bu doku tekrar vajinanın yan duvarına dikilir ve işlem sonlandırılır. Operasyon sonrasında vajina girişi daraltılsa da bir sonraki cinsel ilişkide kızlık zarı yırtılacak ve kan çıkacaktır. Ortalama 30 dakika süren bu estetik operasyonun bölgesel uyuşma ile sonuçlandığını belirtelim. Ağrısız kızlık zarı dikiminde aynı gün günlük hayata dönüş mümkündür.
İşlem sonrası hafif ağrı belirtileri yaşanacaktır. Ancak plastik cerrah bu süreçte ağrı kesicilerle durumu kontrol altına alır. Herhangi bir süre sınırlaması olmayan bu operasyon sonrasında hastaların ilk cinsel ilişki sırasında kanama yaşayacaklarını unutmamaları gerekir. Bu durumda ilişkide bulunduğunuz kişi kızlık zarı ameliyatı olduğunuzun farkına varmaz ve herhangi bir öngörüde bulunamaz.
Geçici Kızlık Zarı Dikimi
Kalıcı kızlık zarı dikiminin yanı sıra geçici kızlık zarı dikimi de yapılabilmektedir. Ancak bu ameliyattan sonraki 1 hafta çok önemlidir. Geçici kızlık zarı onarımından itibaren 1 haftaya kadar olan sürede cinsel ilişki yapılırsa genellikle kanama görülmez. Bunun sonucunda geçici membran onarımı bireysel olarak yapılmakta ve gün geçtikçe popüler hale gelmektedir. Yine işlem sonrası operasyona dair herhangi bir iz kalmadığından karşı taraf olası bir tahminde bulunamayacaktır.
Kızlık Zarı Dikimi Öncesinde Bilinmesi Gerekenler
Her estetik ameliyattan sonra bazı durumlar ortaya çıkabilir. Ancak bu operasyondan sonra ciddi komplikasyon riski yoktur. Bulantı, kanama ve ağrı için de doktor tarafından gerekli önlemler alınır. İlk 1 hafta şiddetli ağrılar yaşansa da reçete edilecek ilaçlarla ağrı kontrol altına alınabilmektedir. Bulantı, kanama gibi şikayetlerin artması durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Operasyon sonrasında karşılaşılabilecek bazı riskler de bulunmaktadır. Ancak bu riskler hastaları endişelendirecek düzeyde değildir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bulantı, kanama gibi komplikasyonlar gelişebilse de hastayı kısıtlayacak bir durum söz konusu olmayacaktır. Kızlık zarı ameliyatından sonra en sık görülen yan etki kanamadır. Bu durum her operasyondan sonra görülebilir. Oluşabilecek kanama durumlarında mutlaka doktora haber verilmelidir. Kanamalara şiddetli ağrı da eşlik edebilir ancak gerekli önlemler alındığı için işlem sonrası iyileşme süresi çok daha kısa olacaktır.
Operasyon sonrası ilk 10 gün genital bölgeye su temasından kaçınılmalıdır. Çünkü bu bölge son derece hassastır ve su ile temas ettiğinde enfeksiyon riski vardır. Havuzda yüzmek de oldukça risklidir. Hastaların doktor tavsiyesi doğrultusunda bacaklarını çok fazla açmamaları, ağır spor aktiviteleri yapmamaları da önemlidir. Son olarak vajinal bölgeye herhangi bir temas, ameliyatın başarılı sonuçlarını olumsuz etkileyebilir.
Kızlık zarı onarımından sonra pansuman işlemi önemli konulardan biridir. Tamamen steril ortamda tamamlanması gereken kızlık zarı onarımının en riskli komplikasyonu enfeksiyondur. Sonuç olarak ilk 10 gün havuzda yüzmek veya duş almak enfeksiyon riskini önemli ölçüde artıracaktır.
Günümüzde geçici membran dikiş yerine kalıcı membran dikiş uygulanmaktadır. İşlem sırasında ağrı yaşamayan hastalar günlük yaşamlarına dikkatli bir şekilde devam edebilirler. İşlemin amacı vajinal girişin daraltılması ve cinsel ilişki sırasında kızlık zarının tekrar yırtılmasıdır. Bu durumda yine vajinadan kan geleceği için kızlık zarının hasar gördüğünü önceden tahmin etmek imkansızdır. Kadınları psikolojik olarak olumsuz etkileyen kızlık zarı ameliyatına ilişkin herhangi bir komplikasyon sürecinin yaşanmadığını da belirtmek gerekir.